Menu

Çocuk Yetiştirme Sabır İşidir

aile sağlığı, çocuk eğitimi, çocuk piskolojisi, çocuk sağlığı, çocuk sevgi,

Eren henüz altı yaşında küçük bir çocuk ana okulunu bitirmiş ve okula başlayacağının heyecanı ile yaşıyor. Babası ona okula başlamadan önce karne hediyesi olarak aldığı iki tekerlekli yanlardan minik tekerlek apartlarıyla sağlamlaştırılmış bisiklete binmeyi öğretiyor.

Eren gayretli ama  sürekli bisikletten düşüyor.Dengesini sağlayamıyordu.Babası ise durmadan olumsuz önergelerle " Eren,oğlum bu kadar da kötü sürülmez ki,önüne baksana, sağırmısın beni dinlemiyormusun,aklın nerde,aptal,dengede durmaya çalış " desede küçük Eren gayretle bisikleti sürmeye çalışıyordu.Küçük çocuk bu ağır ithamlar altında elinden geleni yapmaya çalışıyordu.

Aslında 6 yaşındaki küçük Eren babasından ne kadar beceriksiz,aptal, asla bisiklet kullanamayacak biri olduğuru öğreniyordu,babası hareketleriyle sözleriyle ona bunu hissettiriyordu.

Oysaki  Eren 'in bisikleti kullanabilmesi için babasının onun bunu başarabileceğine inanmasına ihtiyacı vardı.

Babanın bisiklet öğretmekte kullandığı bu yöntem,başka vesilelerle kullanılmaya devam edildiği aktirde,Eren beceriksiz,aptal biri olduğu sürekli hatırlatılır ve başladığı işi bitiremeyeceği düşüncesi çocukta oluştuğunda belki küçük Eren ileri dönemlerinde toplum içinde pasif,özgüveni eksik,konuşmada zorluk çeken,kendini başarısız,eksik hisseden  bir kişilikle büyüyecektir.

Eren 'e babası "sen bu işin üstesinden gelirsin,benim aslan parçası oğlumsun,ha gayret  az kaldı oğlum,çok iyi gidiyorsun yarın daha da güzel olacak ben sana güveniyorum" şeklinde yüreklendirseydi. 

Eren ileriki dönemlerde yeni şeyleri yapmaktan kormayacak,başabileceğine inanacak,sonuca varıncaya dek denemekten vazgeçmeyecekti,

İşte yapılan araştırmalar ve örneğimiz gösteriyor ki  çocuklarınızdan olumlu beklentileriniz olmasını istiyorsanız,öncelikle onları iyi motive etmek gerekiyor. 

Çocuklarını iyi motive eden anne ve babaların çocukları daha fazla başarma ,ilerme ve sonuca varmada arzulu oluyor.

Anne ve babaların yüreklendirme ve olumlu beklendi ifadelerine  özellikle ergenlik dönemindeki çocukların çok ihtiyacı olduğunu unutmamak gerekir.
Sonraki Yazılar
« Prev Post
Önceki Yazılar
Next Post »

Henüz Yorum Yapılmamış " Çocuk Yetiştirme Sabır İşidir "

Önerilen Yazı
×