Menu

ÇOCUKLARDA GÜNEŞ ÇARPMASI

Sıcak yaz günlerinden en çok etkilenenlerin çocuklar ve yaşlılar olduğunu  unutmamak gerekir, Yetişkinler sıcaklığa bağlı rahatsızlıkları daha kolay anlayabildikleri için etkilenme halinde yardım isteyebilecek durumda olurlar. Güneş çarpmasının çocuklarda sıklıkla sıcak hava dalgalarına ve güneşe maruz kalınması sonrası görülmektedir.

Çocuklarda Güneş Çarpması

Oysa çocuklar sürekli oyun ve hareket  halinde oldukları için sıcaktan etkilendiklerini farketmeyebilir, bu nedenle ebebeynlerin iyi bir gözlemci olması gerekmektedir. 

Güneş Çarpması Nasıl Oluşur

Güneş çarpması öğle güneşin dik vurduğu zamanlarda oluşmaktadır.Bu saatlerde beden ısısını dengeleyen vücut sisteminin bozulmasıyla gelişen güneş çarpması, daha çok çocuklarda,yaşlılarda ve kronik hastalıkları olanlarda görülmektedir.

Unutmamak gerekir ki rüzgarsız günlerde güneş çarpması riski artmaktadır.Özellikle güneş çarpması yaz aylarında 45 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda ortaya çıkmaktadır.

Çocuklarda Güneş Çarpması Nasıl Oluşur

Çocuklarda  sıcaklık nedeniyle ortaya çıkan halsizlik, fenalık hissi, vücuttaki sıcaklık artış, nabızda hız artışı ile kendisini gösteren  sıcak çarpmasının meydana geldiği hallerde sıcak ortamdan uzaklaşılması gerekmektedir.  

Daha serin ve hava sirkülasyonunun olduğu bir yere geçilerek, yaşanan sıvı kaybının temini edilir, vücut ıslatılmış bezler yardımıyla serinletilmeye çalışılır.  

Çocukta yaşanan sıvı kaybına karşın bo bol sıvı tüketmesini sağlamanın yararı çok büyük olur. 

Çocuklarda güneş çarpması belirtileri, baş ağrısı, bulantı, kusma, yüksek ateş, terleyememe, yürümede bozukluk, ruhsal durum bozuklukları ve bilinç kaybıdır. 

Çocuklarda güneş çarpmasına karşı dikkat edilmesi gerekenler,çocukların cildi güneşe karşı hassa olduğu için,mutlaka güneş koruyucu sürmek gerekir. Güneş kremi seçerken çocuğa alerji yapmayacak özellikte olmasına dikkat edilmelidir. 

Çocuk güneşe çıkarmadan on onbeş dakika önce koruyucu krem sürülmelidir. Güneş kreminin koruma süresi en fazla üç dört saattir. Eğer çocuk yarım saatten fazla dışarı zaman geçirecekse güneş kreminin sık sık yenilenmesi gerektiği unutulmamalıdır.

Çocukları güneş ve yüksek sıcaklığın zararlı etkilerinden korumak için,zorunlu olmadıkça güneşin yoğun olduğu saatlerde dışarıya çıkılmamalı,terletmeyen ince, açık renkli ve bol giysiler tercih edilmeli,mutlaka güneş gözlüğü, şapka ve şemsiye gibi güneş ışığından koruyucular kullanılmalı,güneşe çıkmadan onbeş yirmi dakika önce güneş koruyucu kremler sürülmeli,en az 2-3 lt sıvı tüketilmeli,sindirimi kolay hafif yiyecekler tercih edilmeli,gün içinde ılık duş alınmalıdır.

Ayrıca çocuklara gölge kuralı öğretilmeli ve kendi gölgesinin kendi boyundan kısa olduğu saatlerde dışarıya çıkmasının uygun olmadığı öğretilmelidir.Dış ortam aktiviteleri sabah erken saatlerde veya güneş batımından sonra yapılmalıdır.


Sonraki Yazılar
« Prev Post
Önceki Yazılar
Next Post »

Henüz Yorum Yapılmamış " ÇOCUKLARDA GÜNEŞ ÇARPMASI "

Önerilen Yazı
×