Menu

Ramazanda Tok Tutan Sağlıklı Beslenme Tarifi

Ramazanda Tok Tutan Sağlıklı Beslenme Tarifi
Daha kolay bir oruç için sahurda ne yemeliyiz.Oruç tutanların yaptıkları beslenme hataları nelerdir.Ramazan'da tok tutan sağlıklı beslenme tarifi nedir.
Ramazan ayında uzun süreli açlık,su tüketiminin gözden kaçması,gereksiz besin kısıtlamaları veya tam tersi fazla beslenme en fazla yapılan yanlış arasındadır.Besin alımının azalması ile birlikte vücut daha yavaş çalışır ve bununla birlikte kilo artışı olur.

Öncelikle oruç tutan kişinin ihtiyaç duyduğu protein,vitamin ve minerali sağlayacak olan besinleri; iftar ve sahur arasındaki zamana dengeli bir şekilde dağıtmalı,öğün sayısına dikkat etmelidir. Ramazan'da sahura kalkmak dengeli beslenme açısından çok önemli.Bu nedenle iftar ve sahur arasında bir veya iki ara öğün yapmak çok daha faydalı olacaktır.

Tokluğu uzun sürdürecek besin grupları sindirimi ve emilimi uzun süren gıdalardır.Kan şekerinin hızlı düşüşünü engelleyecek gıdalar;yani kan şekerini yükseltme indeks yüksek gıdaları tüketmeye özen gösterilmelidir.Örneğin; beyaz ekmek yerine kepekli ekmeği tercih edilmelidir.

İftar ve sahur menülerinin gün boyunca tok tutacak, kan şekerinizin düzenli seyretmesini sağlayacak protein içeriği yüksek besinlerden oluşan bir kahvaltı hazırlanmanız durumunda daha sağlıklı ve kolay oruç tutulabilirsiniz.Ramazan ayında sağlıklı beslenmenin ve tok tutan besinlerin formülünü aşağıdaki menüde bulabilirsiniz.

Acıkmadan sağlıklı oruç tutabilmek için ramazan'da beslenme tarifi
İftar
İftar yemeğine başlarken doyurucu ve sindirimi kolay çorba ile başlamak, arada sadece salata tüketerek vakit geçirmeye çalışmak faydalı olacaktır.Devamında ana yemeği tüketmek ve karbonhidratlı gruptan seçim yapmak ve iftar yemeğinden iki saat sonra meyve yemek faydalı olacaktır.

Ramazanda Tok Tutan Sağlıklı Beslenme Tarifi
2 bardak su
2 kepçe çorba
Salata (Sindirim sistemi için,kabızlıktan kurtulmak için bol miktarda salata tüketiniz)
5 köfte kadar et veya tavuk veya etli veya tavuklu sebze yemeği
6 kaşık zeytinyağlı sebze yemeği
2 dilim tam buğday ekmeği

Ara
1 elma veya 1 şeftali (bir porsiyon mevsim meyvesi)
1 kase yoğurt veya 1 bardak kefir

Ramazanda Tok Tutan Sağlıklı Beslenme Tarifi
Sahur
Sahur sofrası hafif bir kahvaltı gibi olmalı ama yine kişinin ihtiyaç duyduğu karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineralleri içermelidir.Yani hem kişi için sindirimi kolay hem de tok tutan özellikte olmalıdır.Yağlı tohumlar besinlerin mideden geçiş hızını yavaşlattığı için tokluğun uzamasına neden olur.Bu nedenle sahurda;ceviz ve fındık gibi yağlı tohumlardan tüketebilirsiniz.

1 dilim peynir
1 yumurta
Bol domates,salatalık,maydanoz
6 adet tuzsuz zeytin(tuzlu besinleri tüketmeyin)
2 adet ceviz
3 dilim tam buğday ekmeği

Ara verdikten sonra
1 meyve,1 bardak light süt veya 1 kutu probiyotik yoğurt
İftar ve sahur arasında 3 litre su içmeniz gerekiyor.sahurun kahvaltı öğünü gibi düşünülüp kahvaltıda yenilen tarzda yiyeceklerin tercih edilmesini ve bol miktarda sıvı tüketilmelidir.

Sonraki Yazılar
« Prev Post
Önceki Yazılar
Next Post »

Henüz Yorum Yapılmamış " Ramazanda Tok Tutan Sağlıklı Beslenme Tarifi "

Önerilen Yazı
×