Menu

Kürtaj Kaçıncı Haftaya veya Aya Kadar Yapılabilir

Hamile olduğunuzu geç farkettiniz ama anne olmak istemiyorum diyorsunuz ve kürtaj yaptırmak istiyorsunuz. Peki kürtaj gebeliğin kaçıncı haftasında yada kaçıncı ayında yapılır? Bu konumuzda bu sorularınızı yanıtlayacağız.

Kürtaj Kaçıncı Haftaya veya Aya Kadar Yapılabilir
Hamile kalmak istemeyen ve anneliğe henüz hazır olmayan kadınlar için bebek aldırma işlemi alternatif bir çözüm olarak görülmektedir. Peki bebek aldırma yani kürtaj hakkında neler biliyorsunuz ? 

Kürtaj işlemi gebeliğin 7. haftasına kadar yapılır. Bu işlem sırasında doktor, fetüsü rahim dışına çıkaracak bir cihaz kullanacaktır. Kürtaj işlemi genellikle 2 adımda yapılır ve ağrılı değildir. İlk adım, bir yumurtanın döllenmesini durdurmak ve ikincisi, fetüsü parçalamaktır. Hamileyseniz ve fetüsü sonlandırmak istiyorsanız ve 7 haftanın altındaysanız doktora gitmeli ve kürtaj işlemi yapmasını istemelisiniz. İlk 7 haftadan sonra hastaneye gitmeniz ve cerrahi kürtaj yaptırmanız gerekir. Kürtaj yaptırmanın en iyi yolunun, işlemin detaylarını anlatabilecek ve sorularınızı cevaplayabilecek bir doktorla konuşmak olduğunu bilmelisiniz.

Kürtaj işlemi için hazır mısınız ? Aklınıza takılanları madde madde cevaplayarak sizlere bu konuda en ayrıntılı bilgileri vereceğiz.

Kürtaj nedir

Kısaca gebeliğin sonlandırılması veya bebeğin rahimden tıbbi yöntemlerle alınmasıdır. Aslında bu aşamada bebek tabiri yanlış olacaktır, cenin demek daha doğru bir ifade kabul edilebilir.

Bir kadının vücudu hamilelik sırasında çok şey yaşar ve bazı kadınlar çok zor veya acı verici olacağını düşündükleri hamileliklerini sonlandırmayı seçerler. Kürtajlar bir klinikte veya hastanede yapılır ve nispeten hızlı ve ağrısızdır. İlaçlardan cerrahi bir prosedüre kadar değişebilirler. Gebeliğin ilerleyen dönemlerinde yapılan kürtajlar anne için daha pahalı ve risklidir.

Kürtajı kimler yapar

Kürtaj yapan doktorlara jinekolog (jinekoloji uzmanı) yani Türkiye’deki adıyla Kadın doğum uzmanı denilmektedir. Kürtaj genellikle özel hastanelerde veya özel muayenehanelerde gerçekleştirilmektedir.

Kürtajın nasıl yapılacağını bilmek önemlidir. Kürtaj iki yöntemle yapılabilir: cerrahi ve tıbbi. Hamilelik süresine bağlı olarak, kürtaj yöntemi farklılık gösterir. İlk yöntem cerrahi kürtajdır; bu yöntem, vakum aspirasyonu olarak bilinen bir prosedürü içerir. Bu işlem sırasında rahim içine bir tüp yerleştirilir ve bir şırınga yardımıyla embriyo emilir. İkinci yöntem ise kürtaj hapı olarak da bilinen tıbbi kürtajdır. Bu yöntem hap almaktan ibarettir. İlk hap olan mifepriston adetinizin ilk gününde alınır. Bu hap embriyonuzun büyümesini durdururken ikinci hap olan misoprostol 24 saat içinde alınır. İkinci hap alındığında, prostoglandinleri serbest bırakır, bu da kasılmalara neden olarak embriyoyu dışarı atar.

Kürtaj yaptırmak yasal mı


Kürtaj yaptırmak kaçıncı aya kadar yasal diye soracak olursanız hiç bir tıbbi gerekçe yoksa yani ebeveynlerin talebi üzerine yapılan kürtaj işlemi 10. hafta yani 2,5 ay içerisinde yasaldır. 10. hafta 1 gün sonra kürtaj yaptırmak isterseniz bu yasa dışı kabul edilmektedir. Bebeğin sağlık sorunlarından kaynaklı kürtaj gerekiyorsa yani bebekte herhangi bir sakatlık mevcutsa ilaçla düşük yapma yöntemi yada kürtaj ile bebeğin alınması yapılabilmektedir.

Kürtaj kaç haftalıkken yapılır


Kürtaj yaptırmak için en uygun zaman gebeliğin ilk ayı yada maksimum gebeliğin 5. – 6. haftasıdır. Kürtaj ne zaman yapılır diye düşünüyorsanız en net cevap : ne kadar erken yaptırırsanız o kadar kolay ve risksiz olur. 

Hamileliğin her haftasında her ayında kürtaj yapılabilir fakat bunun için uzman doktorların gerekli tıbbi malzemelerle müdahale etmesi gerekir. 3. ayda yada 4. ayda kürtaj yapılır mı elbette ki yapılır ama bu yasal süreç içerisinde olmadığı için kürtaj için geçerli bir sebebinizin olması gerekiyor.

Kürtaj sonrasında kanama, ağrı ve enfeksiyon varsa ne yapılmalı


Kürtaj sonrasında meydana gelecek sağlık sorunları, kanama, ağrı ve enfeksiyonlar için mutlaka doktorunuzla görüşmelisiniz. Doktorunuz gerekli inceleme sonrasında kanamanın sebebini, ağrıların nedenini ve enfeksiyonlara karşı alınması gereken önlemleri belirleyecektir.

Kürtaj sonrası adet görme ve adet gecikmesi


Kürtaj sonrası adet görme ortalama 20-40 gün içerisinde olmaktadır. Bazen bu süre uzayabilmektedir fakat 6 hafta sonrasında hala adet görmemişseniz doktorunuza başvurmanız gerekmektedir. 

Kürtaj sonrasında adet düzensizliği meydana gelebilir bunun için strese girmenize gerek yoktur. Doktorunuz kürtaj sonrasında aralıklarla sizi kontrol ederek herhangi bir sorun olup olmadığını araştıracaktır. 

Herhangi bir sorun olması halinde gerekli müdahaleyi doktorunuz yapacaktır


Daha önce bebek aldırmışsanız yani kürtaj yaptırmışsanız yorumlar kısmından tecrübelerinizi diğer okuyucularımız ile paylaşabilir onlara yaşadığınız deneyim hakkında gizlilik içerisinde bilgi verebilirsiniz. 

Kürtaj yaptıranlar ve kürtaj yaptıranların yorumları sayesinden tüm okuyucularımız birinci kaynaktan tecrübeniz çerçevesinde en doğru bilgiye ulaşacaklardır.

Sonraki Yazılar
« Prev Post
Önceki Yazılar
Next Post »

Henüz Yorum Yapılmamış " Kürtaj Kaçıncı Haftaya veya Aya Kadar Yapılabilir "

Önerilen Yazı
×