Besinlerin Faydaları ve Yararları
SEBZE YEMENİN FAYDALARI VE YARARLARI NELERDİR
Sebzeler vücudumuz için gerekli olan pek çok maddeyi içerirler
ve bunlar olmadan sağlıklı şekilde
yaşamamız mümkün değildir.Kalori olarak et ürünlerinden çok daha düşük değerlerdedirler.
Sebzelerin besleyici özellikleri
içerilerinde bulunan yüksek lif oranı, A ve C vitaminleri, magnezyum ve
potasyum’un oluşudur.
Bu maddeleri en kolay alabileceğiniz yöntem düzenli sebze
tüketimini gerçekleştirmektir.Ayrıca sadece yemeklerin içerisinde pişmiş olarak
değil salata olarak
da tüketilmelidir.
Farklı renklerdeki sebzelerin içerisinde farklı
miktarlarda faydalı mineraller ve vitaminler yer aldığı için sadece bir kaç
çeşit sebze tüketimi yerine bol çeşit sebzelerin tüketimini gerçekleştirmek çok
daha dengeli bir beslenme gerçekleştirmemizi sağlar.
Sebze tüketimi tek başına bizi sağlıklı yapmayacağını
unutmamak lazım.Dengeli beslenmenin hem fiziksel hem de ruhsal sağlığımıza faydalı
olduğunu bilerek sebze ve et tüketimini ayarlamak uzun ve sağlıklı bir hayatın
anahtarlarıdır.
MEYVE YEMENİN FAYDALARI VE YARARLARI NELERDİR
Meyveler vücudumuzun sistemini ayakta tutan besin
değerleridir.Cildimizin rengi saçımızın kuvveti dişlerimizin sağlamlığı
tırnaklarımızın kırılgan olup olmaması gibi bir sürü yararları vardır.
Bütün meyveler
birbirinden faydalı vitamin ve minerallerden oluşur ve hepsi farklı bir
rahatsızlığı iyileştiren bir özelliğe sahiptirler.
- Az
kalorilidirler ve kilo aldırmazlar
- Sakinleştirici özellikleri vardır.
- Sakinleştirici özellikleri vardır.
- Sindirim sistemimizi düzene sokar.Hazmı kolaylaştırır.
Bağırsakları çalıştırır.
- Kan yaparlar.Cildimizi güzelleştirir ve tazelenmesini sağlarlar. Bazı meyvelerde parlak ve daha sıkı cilt sahibi olmamıza yardım ederler.
- Soğuk algınlığına iyi gelirler.Diş ve diş etlerimizi korurlar.Diş eti kanamalarını önlerler.
- İdrar söktürücüdür.Kabızlığa iyi gelir.
- Tansiyonu düşürür.
- Kan yaparlar.Cildimizi güzelleştirir ve tazelenmesini sağlarlar. Bazı meyvelerde parlak ve daha sıkı cilt sahibi olmamıza yardım ederler.
- Soğuk algınlığına iyi gelirler.Diş ve diş etlerimizi korurlar.Diş eti kanamalarını önlerler.
- İdrar söktürücüdür.Kabızlığa iyi gelir.
- Tansiyonu düşürür.
- Vücudumuzun
başlıca düşmanı olan kolesterol hiçbir meyvede yoktur
- Kan basıncının ve fiziksel performans değerlerini yükseltir.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara yakalanma riskimizi azaltırlar. Daha güçlü bir bedene sahip olmamızı sağlarlar.
- Yorgunluğa uykusuzluğa çaredirler.
- Ezikleri ve çürükleri yaraları iyileştirirler daha çabuk kapanmalarını sağlarlar.
- Kılcal damarları güçlendirirler.
- Kan basıncının ve fiziksel performans değerlerini yükseltir.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara yakalanma riskimizi azaltırlar. Daha güçlü bir bedene sahip olmamızı sağlarlar.
- Yorgunluğa uykusuzluğa çaredirler.
- Ezikleri ve çürükleri yaraları iyileştirirler daha çabuk kapanmalarını sağlarlar.
- Kılcal damarları güçlendirirler.
- Meyveler doğal
şeker içerir,ne kadar çok meyve tüketirsek beynimizdeki sinir hücreleri de o
kadar gelişir,meyve yemek hafızamızı canlandırır
- Baş ağrılarına mide ağrılarına iyi gelirler.
- Kansızlığa çözüm sunarlar.
- Şişkinliği azaltmaya mideyi rahatlatmaya yardımcılardır.
- Zihin ve zekâ açıcı özellikleri vardır. Ve bunu gibi daha bir sürü yararlar.
- Baş ağrılarına mide ağrılarına iyi gelirler.
- Kansızlığa çözüm sunarlar.
- Şişkinliği azaltmaya mideyi rahatlatmaya yardımcılardır.
- Zihin ve zekâ açıcı özellikleri vardır. Ve bunu gibi daha bir sürü yararlar.
-Meyveler mükemmel
bir lif kaynağıdır
-Meyveleri aç karnına yemek sindirimi kolaylaştırır
-Meyveleri aç karnına yemek sindirimi kolaylaştırır
-Meyveler
vitamin ve mineral açısından çok zengindir
-Bol miktarda antioksidan içerirler
-Bol miktarda antioksidan içerirler
ET YEMENİN FAYDALARI VE YARARLARI NELERDİR
Vücudumuzda
yapıcı ve onarıcı olarak görev yaparlar.Yeni hücrelerin yapılarak vücudun
büyümesini sağlarlar.Yaralanan bölgelerin hızlıca iyileştirilmesi için et
besinlerine ihtiyaç vardır.Saç ve tırnakların yapısında proteinler bulunur.Yeterli
alınması zekayı da geliştirir.Genel olarak tüm hayvansal gıdalarda protein
bulunur.Bunun yanında bitkisel olan kuru baklagiller de protein bakımından
zengindir.
Hayvansal ve bitkisel
besinlerde çeşitli miktarlarda çeşitli vitaminler vardır.Hayvansal
vitamin miktarları hayvanın yediği yemlere,mevsimlere göre değiştiği gibi
bitkisel besinlerdeki vitamin miktarları da bölgeye,toprağın cinsine,iklimlere
göre değişir.Vitaminlerin ana kaynağı toprak ve bitkilerdir.
Bir kişinin günde yaklaşık 30 gramın üstünde protein
alması gereklidir.Büyüme ve gelişme çağındaki çocuklarda ve gençlerde,çeşitli
hastaların iyileşme döneminde, dokuların çoğu yıpranmış ve yenilenmeye
gereksinim gösteren ileri yaştaki erişkinlerde, gebelik ve emzirme dönemlerinde
biyolojik değeri yüksek proteinlerin verilmesi gereklidir.
Beslenmede et,balık,sakatat türü yiyeceklere ağırlık
verilirse bol hayvansal protein alınır.
Yeterince protein alamazsak ne olur?
• Büyüme ve gelişmemiz yavaşlar
• Kolay hasta oluruz
• Hastalıklar daha uzun sürer
• Saç, deri, tırnak gibi dokularımızın sağlığı bozulur
• Organlarımızın çalışması aksar
• Büyüme ve gelişme için yeterli miktarda protein
tüketilmelidir.
• Süt, yoğurt, et, yumurta gibi hayvansal kaynaklı
proteinler, daha kolaylıkla vücut proteinlerine dönüşebilirler.
• Hayvansal kaynaklı proteinlerin, gereğinden fazla
tüketilmesi doğru değildir.
Mercimek, kuru fasulye gibi besinler, bulgur-pirinç gibi
besinlerle bir arada yenirse vücudumuza daha çok yarar sağlar.
Sonraki Yazılar
« Prev Post
« Prev Post
Önceki Yazılar
Next Post »
Next Post »
Henüz Yorum Yapılmamış " Besinlerin Faydaları ve Yararları "