Menu

Oruçun Başa ağrısı Migren Şeker Hastalığı Etkileşimi

hafif ramazan yemekleri, ramazan kumanyası, ramazan mutfağı, ramazan sağlık, ramazan yemek listesi, ramazanda beslenme, sağlık önerileri,

Yüksek sıcakların en yoğun yaşandığı aylar olan temmuz ve ağustos aylarında terlemeye bağlı olarak oluşan aşırı su kaybı yaza aylarının en büyük sıkıntısıdır.

Ramazan oruçunun bu iki aylara denk gelmesi vücutta bir takım ağrıların oluşmasına sebep olur.

Nedeni ise gün uzunluğu oruç açma saatlerinin uzaması ve buna bağlı olarak aç ve susuz kalma süresinin uzunluğudur.

Aç kalma süresinin uzunluğu vücudumuzda birtakım olumsuz etkenleri olur.

Bunların başında beslenme düzeninin değişmesi ve çok uzun süre aç kalınması nedeniyle kan şekeri düşmesine bağlı olarak oluşan Baş Ağrısı mide ve barsak sisteminden kaynaklanan ağrıları sayabiliriz

Sağlıklı olarak iş hayatını sürdürebilmek için Ramazan boyunca tüm besin gruplarından yeterli miktarda alınmalıdır. 

Ramazan boyunca metabolizma yavaşladığından, günlük hayatta alınan gıda miktarından daha az gıda miktarı yeterlidir. 

Sağlıklı olarak iş hayatını sürdürebilmek için Ramazan boyunca tüm besin gruplarından yeterli miktarda alınmalıdır. Ramazan boyunca metabolizma yavaşladığından, günlük hayatta alınan gıda miktarından daha az gıda miktarı yeterlidir.

Sebzeler ve meyveler hem içerdikleri vitamin hem de lifler yardımıyla iftar sofralarının vazgeçilmezleridir. 

Sahurda bir bardak süt, bir tane meyve ve yeterli miktarda su, rahat bir gün geçirmeye yardımcı olur. Ağır ve yağlı yemekten kaçınılmalıdır. 

Ramazan ayı boyunca görülen yorgunluk, halsizliğin nedeni kan basıncının düşmesine bağlı olabilir ve terleme, enerjinin bittiğinin hissedilmesi ortaya çıkabilir.

Ayağa kalkıldığında baş dönmesi özellikle öğleden sonra ortaya çıkar. Bunun nedeni iftar ve sahurda yeterli sıvı ve tuz alınmamasıdır.

Uyku düzeninin bozulması nedeniyle oluşan uykusuzluğun oluşturduğu stres kişilerde baş ağrısına yol açabilir, kafeinli içeceklere ve sigara bağımlılığı olan kişilerde rastlanan baş ağrıları vücudun bunlara bağımlı hale gelmesinden kaynaklanır.

Ramazan'da vücudumuz sigara, alkol ve kafeinden arınıyor. Kalp akciğerlerdeki yük azalıyor ve vücut kendini yenilemek için zaman kazanıyor.

Oruç tutan kişinin bağışıklık sistemi güçlenir, zararlı alışkanlıklardan uzak kalmasını vücudun kendini yenilemesine yardımcı olur.

Açlık migrenin birçok türünü tetiklemektedir. Dolayısıyla bir migren hastası oruç sırasında ciddi migren ataklarıyla karşılaşabilir.

Migreni olanlar sahur ve iftar öğünlerini düzgün takip etmek kaydıyla oruç tutabilirler. Ancak migren gibi kronik ağrısı olan kişilerde de oruç tutmak bu ağrıyı tetikleyebilir.

Çünkü açlık, yüzde yüz migren ataklarını tetikleyen bir durum. Hafif ve orta şiddette bir ağrıysa kişi nefes ya da gevşeme egzersizleriyle bu ağrıyı geçirebilir.

Ülkemizde Ramazan ayında nöroloji polikliniklerine ve acil servislere, migren krizi nedeni ile başvuruların arttığı bilinmektedir.

İftar saatlerinin yaklaşmasıyla ortaya çıkan konsantrasyon bozukluğu ise kişinin verimini düşürebiliyor iş hayatını sekteye uğratmaması için; akşamları bol sıvı içilmesini, mutlaka sahura kalkılmasını ve besin gruplarının dengeli tüketilmesini gerekir.

Sonraki Yazılar
« Prev Post
Yazılar Bitti...

Henüz Yorum Yapılmamış " Oruçun Başa ağrısı Migren Şeker Hastalığı Etkileşimi "

Önerilen Yazı
×