Menu

Yemekten Sonra Şişkinlik Nedenleri

Yemekten Sonra Şişkinlik Nedenleri
Sık sık ve fazla yemek yedikten sonra oluşan şişkinlik,içeriğinde gaz yapan gıdaları tüketmekten ve vücudun fazla su tutmasından oluşur.Her hangi bir durumda da yemekten sonra yaşanan şişkinlik rahatsız edici bir durumdur.


Ne tür gıdaların şişkinliğe yol açtığını bulabilmek için yediklerinizin bir listesini hazırlamak işinize yarayabilir.

Yemekten Sonra şişkinlik sadece yemeklerden sonra yaşanmıyorsa ya da beslenmenize özen göstermenize rağmen şişlik devam ediyorsa altında yatan başka bir rahatsızlık olabilir.Bu durumda en garanti yol bir doktora görünmektir.

Yemekten Sonra Şişkinlik Nedenleri Fermente Karbonhidratlar 1:

Brüksel lahanası, armut, elma ve tatlı patates laktoz içeren süt, yoğurt, peynir gibi gıdalar ya da çavdar, soğan, sarımsak,  gibi fruktan içeren gıdalar yemeklerden sonra midenizi şişirebilir.Sindirim sisteminde bakteriler tarafından fermente edilen karbonhidrat türleri şişliğe neden olabilmektedir.

Yemekten Sonra Şişkinlik Nedenleri Gıda Kimyasalları 2:

İşlenmiş et ürünleri,şarküteri,peynir,şarap,çikolata,bazı meyve ve sebzeler bu tip gıdalar arasında sayılabilir.Gıdaların daha uzun ömürlü olabilmesi için kullanılan gıda kimyasalları,renklendiriciler, katkı maddeleri ve bazı gıdaların içinde doğal bulunan bileşenler hassas bir sindirim sistemi ve mide yapısı olan kişilerde şişlik yaratabilir.
Yemekten Sonra Şişkinlik Nedenleri

Yemekten Sonra Şişkinlik Nedenleri Sodyum Kullanımı 3:

Çok miktarda sodyum tüketimi vücudunuzun daha fazla su tutması ve şişkinlik hissetmenize neden olabilir.Özellikle fast food ürünlerinde fazlaca bulunan sodyumu azaltmanız ve işlenmiş gıdalar fazla tüketilmediği durumunda şişkinlik azalabilir.Ayrıca evinize konserve gıdalar alıyorsanız kutunun üstünde yazan sodyum oranlarını kontrol edin.Günlük tavsiye edilen sodyum tüketimi 10000 mg ve altıdır.Yemekleri hazırlarken tuz kullanmak yerine karabiber ya da diğer baharatları kullanmaya çalışın.

Yemekten Sonra Şişkinlik Nedenleri Glüten Kullanımı 4:

Eğer ekmek, makarna,pizza,hamburger,kraker,kahvaltılık gevrekler yedikten sonra şişkinliğiniz artıyorsa sorumlu glüten olabilir.Yemeklerden sonra şişkinlik aynı zamanda çölyak hastalığı veya glüten intoleransı bir belirtisi olabilir.Glüten buğday,arpa,çavdar,yulafla hazırlanmış işlenmiş gıdalarda bulunabilir.Çölyak hastalığının diğer belirtileri arasında çok kuru cilt, ishal,kabızlık, karın ağrısı, kilo kaybı ve halsizlik sayılabilir. Ayrıca glüten intoleransı da baş ağrısı ve eklem ağrısına neden olabilir.

Kanada’da yapılan bir araştırma göre;
Katılımcıların %75′i yemeklerden sonra şişkinlik yaşıyormuş
%80′i tedavi için doktora başvurmuş
%29′u şişkinliğin daha az performansla çalışmalarına neden olduğunu belirtmiş
%13′ü geride kalan 3 ay içinde şişlik yüzünden en az 1 gün okula ya da işe gidememiş

Yemeklerden sonra yaşanan şişkinlik çok karşılaşılan bir durumdur ve özellikle ülkemiz mutfağında hazırlanan yemeklerde kullanılan tuz ve yağ bu rahatsızlığa tetikleyen en büyük etkendir.



Sonraki Yazılar
« Prev Post
Önceki Yazılar
Next Post »

Henüz Yorum Yapılmamış " Yemekten Sonra Şişkinlik Nedenleri "

Önerilen Yazı
×