Menu

Diş Çıkaran Bebek Belirtileri ve Bebeği Rahatlatacak Öneriler

Diş çıkaran bebek için yemek yemek,çiğnemek dişleri için önemli bir fonksiyondur.Dişler çiğneme sırasında tükürük hareketi ile temizlenir.İçtiğimiz sıvılar da gün içinde diş yüzeyini temizler çocukların bu aşamaya gelebilmesi için diş çıkaran bebeklerin bilinçli bir şekilde doktor kontrolünde gelişiminim sağlanması gerekir.

Diş Çıkaran Bebek Belirtileri ve Bebeği Rahatlatacak Öneriler
Bebeğin dişlerinin çıkması
büyüdüğünün,geliştiğinin ifadesidir ve anne babaları mutlu eder.Fakat aynı durum bebeğin huzurunu kaçırır,iştahsız günlere neden olursa aileler için sıkıntı nedenidir.

Bebeklerin süt dişlerinin sağlıklı olması,kalıcı dişlerin düzgün sürmesi için çok önemlidir.Bebeklerde ilk dişler çıktıktan itibaren anne parmak fırçası denilen bir fırça ile bebeğinin dişini temizlemelidir.

Bebeklerde süt dişleri tamamen çıktığında anne ya da baba ile çocuk dişlerini fırçalamalı dır.Florür içeren macunlar kullanılmamalıdır çünkü çocuklar macunu yutabilir ve flor zehirlenmesi olabilir.

Diş Çıkaran Bebek Belirtileri

Her ne kadar ilk diş genelde 6. aydan, hatta bazen bir yaştan sonra çıksa da iki aydan itibaren görülmesi mümkündür.

Ender olarak bazen bebekler bir veya daha fazla diş ile doğabilir. Çok sallanıyorlarsa bunların çekilmesi gerekir, çünkü onları yutma olasılığı vardır veya emzirme esnasında sorun teşkil edebilir.

Genelde ilk çıkan diş ön tarafta olur.Diş, diş etine yaklaştıkça o bölgede kızarıklık, şişlik, hassasiyet görülebilir. Hatta bazen dişin çıkacağı bölgede ufak sıvı ile dolu bir oluşum da gelişebilir.

Bu kistik yapılar genelde zararsızdır ve özel bir girişime gerek yoktur. 20 adet süt dişinin tamamının çıkması genelde 3 yaşına doğru olur. Kalıcı dişler 6 yaş civarında çıkar.

Bazı dişler çıkarken diğerlerine kıyasla daha ağrılı olabilir. İlk çıkan diş, bazen en kötüsü olabilir. Bazen daha büyük azı dişleri de sorun çıkartabilir. Bir anda birden fazla dişin çıkması da mümkündür.

Birçok çocuk diş çıkarırken hiçbir sorun yaşamaz. Oysa bazıları önemli derecede sıkıntı çeker. Genelde diş çıkarma ile ilgili ağrı dalgalanma şeklinde gelir, gider ve başladıktan sonra birkaç dakika içinde geçer.

Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir

1. Artan tükürük
2. Uyku düzensizliği
3. İştahsızlık
4. Gelen giden huzursuzluk
5. Ellerini ısırması
6. Ağız çevresinde hafif döküntü

Diş Çıkaran Bebeklerde Evde Bakım Nasıl Olmalıdır

Sıkıntı çeken bebeğin diş etine hafif basınç uygulanırsa bebekte bir rahatlama görülür. Bu nedenle anne babaların ellerini yıkadıktan sonra bir parmağını o bölgeye hafifçe bastırması veya bebeğin temiz bir bezi ısırmasına izin vermesi uygundur.

Eğer diş çıkarma ağrı ve iştahsızlığa yol açıyorsa, bazen beslerken farklı bir biberon ucu veya ağızlı bardak kullanılması bebeğin daha rahat beslenmesine zemin sağlayabilir.

Soğuk nesneler diş etindeki kızarıklık ve şişliği azaltabilir. Bu nedenle tecrübeli ebeveynler temiz, dondurulmuş bezleri kullanırlar. Aynı zamanda su içeren dişlikler vardır ve buzdolabında soğutularak kullanılırlar. Bununla birlikte diş etlerine uzun süreli aşırı soğuk uygulama önerilmez.

Diş Çıkaran Bebeği Rahatlatacak Öneriler

■ Bebeğinize çiğneyecek bir şeyler verin.Bebeğin çiğneyerek diş etlerini kaşıyabileceği,özellikle soğuk (soğuk bir muz veya havuç,lastik bir diş halkası vb.) şeyler verilebilir.Bebeğinize çiğnemesi için birşey verdiğiniz zaman akciğerlerine kaçırmaması için mutlaka yanında bulunun ve oturur pozisyonda olmasını sağlayın.

■ Bebeğinizin diş etlerine temiz ve soğuk bezle masaj yapın.

■ Diş etlerini hafifçe uyuşturmak için doktor önerisiyle verilen diş jellerinden beslenme önceleri diş etlerine sürün.

■ Diş kaşıyıcı seçerken ürünün plastik ve boyalı olmamasına dikkat edin.

■ Diğer önlemlerle beraber bebeğinizin çok sıkıntısı varsa, parasetamol vermek için doktorunuza danışın.

■ Bebeğinizin diş çıkarırken yaşadığı yan etkileri de başlı başına birer hastalık olarak kabul edin ve tedavisi için harekete geçin.

■ Sıvı içmesini sağlayın. Bu dönemde bebeğin çok salyası aktığı için sıvı ihtiyacı da artar.

■ Bebeğinizin ateşi 38 derece ve üstündeyse ve/veya ishali varsa, beraberinde diş de çıkartıyor olsa da doktorunuza danışın. İshal, ateş gibi belirtiler diş çıkartma ile aynı anda başlamış farklı bir hastalığın belirtileri olabilir. 

Bebekler diş çıkartırken hastalıklara daha yatkın olurlar ve iyileşmeleri daha sorunlu olabilir.

Diş Çıkaran Bebek Belirtileri ve Bebeği Rahatlatacak Öneriler

 Diş Çıkaran Bebeklerde Ağrı Kesici Kullanılmalı mı

Eczaneden alınabilecek bazı ilaçlar ağrı kesmek amacıyla doğrudan diş etlerinin üstüne sürülebilir. Diş etlerini belirli bir süre için uyuşturan maddeler içerirler. 

Kısa süreler için yardımcı olabilirler, ancak bazı çocuklar bunların tat veya yarattığı etkiyi beğenmeyebilirler.

Bu ilaçların bebeğin boğazına değmemesini sağlamak önemlidir, çünkü o bölgenin uyuşması öğürme refleksini hafifletebilir ve yemeklerin akciğerlere kaçmasına neden olabilir.

Parasetamol veya ibuprofen içeren ilaçlar ağrının azaltılmasında faydalı olabilirler.Bunlar daha önce bahsedilen yöntemler denendikten sonra birkaç kez verilebilir. 

Diş çıkarırken çok ilaç kullanmamak daha uygundur, çünkü altta yatan başka bir hastalığın yarattığı ateşi düşürebileceğinden ebeveynleri ve doktoru o hastalıktan habersiz bırakabilir.Bebeklere aspirin içeren ilaçlar verilmemelidir.

Diş çıkarmak normaldir.Bu nedenle bundan doğabilecek sorunlara geniş bir bakış açısıyla yaklaşılması gerekir. 

Çoğu bebek ve çocuklarda eninde sonunda 20 süt dişi çıkmakta bu dişler düştükten sonra da yerine 32 kalıcı diş gelmektedir, anne babaların bu süreç boyunca duyarlı ve dikkatli olmaları yeterlidir.

Çocukların hiçbir sorunu olmasa bile süt dişlerini çıkardığı zaman yani  bir yaşından sonra, çocuk diş hekimi tarafından ilk ağız içi muayenesinin  yapılması gereklidir. Bu yaştan sonra ise en geç 6 ayda arayla kontrollerin  sürdürülmesi önerilir. 

Çünkü ağız içerisinde çürük oluşumuna neden olan faktörler,çocuk ilk dişlerini çıkardığında mevcut problemlerdir.Bunlar yanlış  beslenme alışkanlıklarından ya da emzik ve aparatların yanlış kullanımından  kaynaklanabiliyor. Bunun için gerekli önlemlerin alınması lazımdır.


Sonraki Yazılar
« Prev Post
Önceki Yazılar
Next Post »

Henüz Yorum Yapılmamış " Diş Çıkaran Bebek Belirtileri ve Bebeği Rahatlatacak Öneriler "

Önerilen Yazı
×