Menu

Uyku Pozisyonunuz Sağlığınızı Nasıl Etkiler

İyi bir gece uykusu çekmenize ya da genel olarak ferahlatıcı olmanıza yardımcı olabilecek birçok farklı uyku pozisyonu vardır. Fetal pozisyon, bir topun kıvrılmasına benzer bir pozisyon türüdür. Aklınızda çok şey olduğunda ve rahatlamanız gerektiğinde bu pozisyon çok faydalı olabilir. 

Fetus gibi göründüğü için cenin pozisyonu denir. Yararlı olabilecek diğer bazı pozisyonlar denizyıldızı pozisyonu, kütük pozisyonu, asker pozisyonu ve Yearner ve Dreamer pozisyonlarıdır. Ek olarak, bu pozisyonlarda uyumak, gün içinde sizi rahatsız eden sorunları çözmenize yardımcı olabilir. Bir sorunu çözmeye çalışırken, rahatlamanıza ve çözüm bulmanıza yardımcı olması için bu pozisyonlardan birinde uyumayı deneyin.

Uyku son derece önemlidir, ancak uyku pozisyonunun sağlığımızı farklı şekillerde de etkileyebilir. Sırt ağrınızı hafifletebilir veya belki de neden olabilir, sizi horlayabilir, boyun rahatsızlığına neden olabilir, ancak sabahları enerji seviyenizi de etkileyebilir.
Kendi uyku pozisyonunuzun ve bunun neden olduğu etkilerin farkında olmalısınız, böylece bundan faydalanabilirsiniz.

Uyku Pozisyonunuz Sağlığınızı Nasıl Etkiler


Sırt üstü uyumanın boyun tutulmasına neden olabileceğini veya yüz üstü uyumanın omurganızın eğrilmesine neden olabileceğini duydunuz, ancak uyku pozisyonunuzun etkileyebileceği tek şey bu değil! Belirli pozisyonlarda uyumak kan basıncınızı, stres seviyenizi, cinsel performansınızı ve genel sağlığınızı etkileyebilir. Ama bu nasıl çalışıyor? Ve uyku alışkanlıklarınız için ne anlama geliyor?

ÇEŞİTLİ UYKU POZİSYONLARININ BAZI ETKİLERİ 


Mide Üzerinde Uyku: Bu, boyun ve sırt ağrınızın bir nedenidir.
Sırtında : Bu pozisyon horlamayı daha da kötüleştirir, ancak bel ağrısına da neden olur. Uyumadan önce omurganızın eğrisini destekleyebilmeniz için dizlerinizin altına bir yastık koyun.

Tarafınız: Uyku apnesi ve horlama kalp hastalığının yanı sıra yüksek tansiyona da neden olabilir. Sırt ağrısını hafifletmek için yan tarafta uyuyun. Bacaklarınızın arasına küçük bir yastık koyun ve kalçalarınızdaki ve sırtınızdaki basıncı hafifleteceksiniz.

Sol taraf: Bu, özellikle hamile kadınlar için faydalı bir durumdur, çünkü besin maddelerinin vücudunuz boyunca taşınmasını iyileştirir ve kan akışını iyileştirir.

Denizyıldızı: Asit reflüsünü azaltacak, aynı zamanda sırt ve boyun ağrınızı hafifletecek bir uyku pozisyonudur.

Asker: Kollarınızla her iki yanında uyursanız, kendinize yakın kalmaya çalıştığınızı gösterir.
Spooning: Oksitosin salgılamanıza yardımcı olan özel bir pozisyon. Bu, stresi azaltan ve ilişkilerinizi geliştiren bir hormondur.

RAHAT BİR UYKU İÇİN YARARLI OLAN BAZI İPUÇLARI


Uykuya dalmak veya iyi uyumakta sorun yaşıyorsanız, iyi dinlenemezsiniz.
Yatak odanızı uyumak için keyifli bir yer haline getirin;
Uyku maskesi takın;
Rutin olmaya çalışın: uyumaya gidin ve sabahları tam zamanında uyanın;
Yatmadan 3 saat önce ağır yemekler yememeye çalışın;
Yatmadan önce alkol almayın;
Akşamları kahve veya kafeinli içecekler içmeyin;
Düzenli egzersiz yapın ve gün boyunca mümkün olduğunca aktif olmaya çalışın.
İyi uyumak ve sağlığımız buna bağlı olduğundan iyi uyumak çok önemlidir. Her gece iyi uyumaya çalışın. Ertesi gün herkesin enerji dolu hissetmesi ve dinlenmesi için ihtiyaç duyulan şey gece 7-8 saattir!

Uyuduğunuz saat sayısı, enerji ve esenlik miktarı ile doğrudan bağlantılı olmasa da, sağlığınızı ve esenliğinizi etkiler. Uyku pozisyonunuz kişiliğinizi ortaya çıkarabilir. Bazı pozisyonlar kalp, sırt ve omurilik sağlığını etkileyebilir. 

Bazı uyku pozisyonlarının uzun vadede olumsuz etkileri olabilir. Dr. Srinivasan Beddhu tarafından yapılan bir araştırma, farklı uyku pozisyonlarının kalp üzerindeki etkilerini gösterdi. Çalışma, sırt üstü uyumanın sadece horlamayı, uyku apnesini ve kalp problemlerini azaltmak için değil, aynı zamanda iyi bir gece uykusuna yardımcı olmak için de en iyi pozisyon olduğu sonucuna varmıştır.

Uyku Pozisyonunuz Sağlığınızı Nasıl Etkiler? İnsanlar her türlü pozisyonda, yanlarında, karınlarında ve hatta sırtlarında uyurlar. Ve herkes yan ve karın üstü uyumanın en sağlıklı pozisyon olduğunu varsayar. 

Ancak, uzmanların önerdiği şey bu değil. Seattle'da bir chiropractor olan Dr. Aaron Bright, uyumak için en sağlıklı pozisyonun cenin pozisyonu olduğunu öne sürüyor. Dr. Bright, "İster midede, ister yandan uyuyan biri olun, cenin pozisyonunda uyumalısınız çünkü bu en dinlendirici uykuyu kolaylaştıran pozisyondur" diyor. "Fetal pozisyon, omurganızın basıncının düşmesi için en fazla alana ve eklemleriniz üzerinde en az miktarda baskıya izin verir."

Sonraki Yazılar
« Prev Post
Önceki Yazılar
Next Post »

Henüz Yorum Yapılmamış " Uyku Pozisyonunuz Sağlığınızı Nasıl Etkiler "

Önerilen Yazı
×