Menu

RAMAZAN GÜZELLİKLERİ İÇİNDEDİR

rama, ramazan huzuru, ramazan ibadeti, ramazan mutfağı, ramazan sofrası, sağlık önerileri,

Zengin bir tüccar olan Haccac ve adamları Mekke ile Medine arasında yolculuk yaparken bir suyun başında mola verir. Hava sıcak ve karnı çok acıkmıştır. 

Sofra kurulunca Haccac etrafa bakın ,fakir biri varsa getirin beraber yiyelim " der. Bunun  üzerine adamları etrafda üzerinde hırka olan uyur vaziyette bir adam görür. Hemen adamı uyandırıp acele bir şekilde Haccac 'ın yanına götürürler.

Haccac ,
-Gel arkadaş beraber yemek yiyelim der,
-Adam yemem diyerek Haccac'ın teklifini kibarca red eder, Haccac cevabı görünce şaşışır ve sebebini sorar;
-Adam ;Beni senin sofradan daha iyi ,daha güzel bir yere çağırdılar der.
-Nereye Çağırdılar der Haccac
-Adam; Allah'ın misafirliğine çağırdılar , Ben oruç tutuyorum,
-Haccac böyle sıcak ve kavurucu günde mi oruç tutuyorsun der
-Adam şöyle cevapverir. Evet bu sıcak günde oruç tutuyorum ki kiyamet gününün sıcaklığından kurtulayım der.

İŞTE SORUN İBADETLERE BAKIŞ AÇIMIZDA,

-Ramazan'ın Şerif''i yaşadığımız bu mübarek günlerde bazılarımız bu mübarek ayın gerekenlerini yapmaya çalışırken, gerek televizyon kanallarında,gerekse çevrede " Sıcak havalar Ramazan da bunaltacak, oruç tutmak zor, Allah tutana yardım etsin, 

Sıcakta oruç ile hastalanmamak mümkün mü " tarzındaki cümleleri sıkça duyar olduk. Tamam Razamanda oruç tutmak kolay değil biliyoruz  Ancak bu mübarek ayın, rahmet,bereket, fazilet,yardımlaşma,paylaşma ayı olduğunu unutmamak gerekiyor,

- Müslümanların, birbirlerinin ibadet şevkini kırmamaları gerekmektedir. İbadet istemeye istemeye, zorla yapmaya çalıştığımız şey değildir. 

İbaret biz kulların Allahın verdiği nimetlere bir şekilde teşekürüdür.  İbadetin temelinde Rabbimize  duyduğumuz hürmet, muhabbettir. İnşan sevdiğine verdiği hediyenin hesabını yapamıyorsa Rabbine yaptığı ibadetin hesabını yapamaz,

-Mübarek Ramazan ayında ibadetten kaçmaya çalışmak , bahaneler aramak ,ibaredin özünü ,manasını bilmemek demektir. 

Halbuki zorlukla yerine getirlen her ibadetin sana Rabbinden dönüşü misli ile olur.

Kişi Kendini Neye İnandırırsa O Olur

İnsan bir şeyin zor olduğunu düşündüğünde o şey zor hale gelir, Havaclar çok sıcak, günler çok uzun, nasıl oruç tutacağız ? 

Gibi söylemler oruç ibaredetinin yerine getirelemiyecek kadar zor olduğuna dair bir algı oluşturmaktadır, halbuki  oruç tutmada kararlı olan, niyetinden dolayı yüklenen anlam ve onu algılma içimi bireyin psikolojisini etkileyerek daha rahat olmasını sağlamaktadır.

Sonraki Yazılar
« Prev Post
Önceki Yazılar
Next Post »

Henüz Yorum Yapılmamış " RAMAZAN GÜZELLİKLERİ İÇİNDEDİR "

Önerilen Yazı
×