Menu

GÜNEŞ ÇARPMAMASI İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

güneş bakım, güneş sağlık, güneş çarpması, sağlık önerileri, sıcak hava sağlık önerileri,

Afrika dan gelen sıcak hava nedeniyle artan hava sıcaklıkları beraberinde güneş çarpması, sicak bitkinliği, sıcak krampları,isilik gibi rahatsızlıklarıda beraberinde getirmektedir.

Güneş etkenli bu hastalıklar en çok dört yaşın altındaki çocukları, 65 yaş üzeri bakıma muhtaç yaşlıları, kronik hastaları (şeker hastalığı,kalp-damar hastalıkları-psikolojik hastalıklar) hamileleri, açık alanda çalışan işçileri, sokak çocuklarını ve evsizleri etkilemektedir.

Normalin üstünde seyreden sıcaklıklarda güneş çarpan bir kişinin hemen serin ve hava akımı olan bir yere alınması ve kesinlikle içmesi için sıvı verilmemesi gerekmektedir.

Yaz ayının gelmesi ile birlikte sık sık güneş yanıkları,sicak bitkinliği,güneş çarpması gibi rahatsızlıklar ortaya çıktığı gibi güneş ilerleyen yıllarda sağlığa ciddi zararlar vermektedir. 

Uzun süre maruz kalındığında ciltte erken yaşlanma, deri kanseri,güneş lekeleri gözde katarakt gelişimi gibi rahatsızlıklarda neden olmaktadır.

 Sıcakla Gelen Rahatsızlıklar ve Önlemleri

Sıcak Döküntüsü( isilik) : Nemli ve sıcak havalarda vücut ısının arması ile salgılanan ter ile derinin tahriş olmasıdır. Her yaşta görülmekle beraber özellikle bebeklerde görülen küçük kızarıklıklar şeklinde sıklıkla boyun,dirçek iş yüzü,göğüs gibi kıvrım yerlerinde görülür. 

Kızarık Bölgeler kuru tutulmalı daha serin ve  daha az nemli ortam sağlanmalıdır.

güneş bakım, güneş sağlık, güneş çarpması, sağlık önerileri, sıcak hava sağlık önerileri,

Sıcak Krampları , Aşırı aktiviteye bağlı olarak vücudun hız bir şekilde tuz ve su kaybının oluşmasından kaynaklı genellikle bacak ve kol kaslarınının fizikler hareketliliği sırasında meydana gelen spazm şeklinde görülür. 

Bu gibi hallerde yapılan aktivite durdurularak sakin ve ve serin bir yerde oturulmalı, mineralli içeçekler ve meyve suları içirilmelidir. Krampın meydana geldiği andan itibaren yaklaşık bir  saat hareket edilmemelidir, bu süreye rağmen kramlarda düzelme olmadığı taktirde en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Güneş Yanığı ; Uzun süreli güneş ışığına maruz kalmakla meydana gelen, kişide ateş ,su toplaması ve siddetli ağrı şeklinde ortaya çıkan rahatsızlıktır. Bir yaşından küçük çocuklar hemen hastaneye götürülmelidir. Yetişkinler de ise yanık olan bölgeler soğuk su ile silinmeli, tıbbi losyon sürülmeli, yağ,salça,yoğurt gibi maddeler kesinlikle sürülmemelidir. İleri derecedeki yanıklar için sağlık kuruluşuna başvuru yapılarak yardım alınmalıdır.

Sıcak Bitkinliği ; Buna kısıca güneş çapmasının hafif geçirilmiş halide denilebilir. 

Daha çok yüksek tansiyon hastalarında, güneş altında çalışanlarda aşırı terleme,yorgunluk,halsizlik,bayılma hissi  şeklinde ortaya çıkar. Deri soğuk ve nemlidir. 

Bu gibi durumlarda  hastalanan kişi serin bir yerde istirhate geçilmeli, sırt üstü yatarılarak bacakları yükseltilir, ıslak bir havlu yardımlıyla serinletilir, bol muktarda sıvı verilir özellik tuzlu ayran içirilir.

Güneş ve  Sıcak Çarpması ; Kişinin  ateşinin 39.4 derecenin  üzerinde olduğu,acil olarak tedavi edilmez ise ölüme yada kalıcı hasara neden olabilecek bir rahatsızlıktır. 

Deri kuru, kırmızı ve sıcaktır, terleme yoktur, bunlantı,kusma baş dönmesi , görme niteliğinin bozulması ile komaya kadar gidebilen suur bulanıklığı veya şuur kaybı şeklinde gözlemlenir. 

Bu gibi hallerde kişi hemen serin ve hava akımı olan bir yere alınarak üzerindeki kıyafetler gevşetilmeli, soğuk su veya soğutucularla vücudu soğultulmaya çalışılması kesinlikle içmesi için sıvı verilmemeli ve en yakın sağlık kuruluşuna götürülmelidir.

güneş bakım, güneş sağlık, güneş çarpması, sağlık önerileri, sıcak hava sağlık önerileri,

Sıcaklarda Dikkat Edilmesi Gerekenler

1- Kafein,alkol ve şeker içeren içecekler sıvı kaybına yol açtığı için fazla tüketilmemelidir.

2- Vücut ısısını düşürmek için her gün sık sık duş alınmalı, mümkün olmadığı hallerde el,ayak,yüz ve ense soğuk su ile yıkanmalı veya silinmelidir.

3- Hergün en az 21-14 su bardağı kadar sıvı tüketilmelidir.

4- Spordan vazgeçemeyenler her bir saatlik spor için ekstreden 2-4 bardak su içmelidir.

5- Kapalı ortamlar  ve Park etmiş araçlarda bebek,çocuk ve engelli insanlar   bırakılmamalı.

6- Yemekleri pişirirken kızartma yerine,haşlama,ızgara veya az suda pişirme gibi sağlıklı öntemler tercih edilmelidir.


Sonraki Yazılar
« Prev Post
Önceki Yazılar
Next Post »

Henüz Yorum Yapılmamış " GÜNEŞ ÇARPMAMASI İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER "

Önerilen Yazı
×