Menu

Diş Ağız Sağlığı ve Diyabet

Günümüz koşullarında fast food ürünleri, hazır dondurmalar, tatlandırıcılar,düzensiz yeme alışkanlıkları,şeker hastalığını tetikleyici niteliktedi.Buda diş ve ağız sağlığında diyabetine neden olabilir.

Diş ve ağız sağlığına zarar veren hastalık olan diyabet ya da bilinen adıyla şeker hastalığı.Diş ve ağız hastalıkları riski ile ağızda ortaya çıkan diğer rahatsızlık belitilerini artırabilir.

Diş Ağız Sağlığı ve Diyabet
Diş kaybı vakalarının beşte biri diyabetle bağlantılıdır.
Diyabet ve diş sağlığı bu konularla açıklanabilir,diş eti hastalığı,ağız kuruluğu,lezzet değişimi,enfeksiyonlar,yavaş iyileşmeler diş ve ağız sağlığı diyabet belirtileri olabilir.

Şeker hastalığı ağır ve diş sağlığını doğrudan etkilemez ancak dolaylı yollardan birçok zararı bulunmaktadır.

Diyabet hastalarında ağız kuruluğu,ağızda aseton kokusu, dilde yanma hissi,dişeti hastalıkları,yoğun diştaşı oluşumu,diş çürükleri,mantar enfeksiyonları görülmektedir.

Şeker hastalığında kandaki şeker seviyesinin yüksek olması nedeniyle damarsal faaliyetlerde bozukluklar meydana gelir, oksijenin dokulara taşınması,atıkların atılması kapasitesini olumsuz etkiler. 

Bu olumsuz etkilenme ile dokuların enfeksiyona karşı direnci düşer,buna bağlı olarak plak ve bakteri birikimi kolaylaşır,diş eti iltihaplaplanmaları baş gösterir.

Kan şekerinin düşük olması diş hastalıklarına neden olduğu gibi kandaki şeker seviyesinin yükselmesi tükürüğün yapısında mevcut şeker oranını arttırdığı için çürüklere neden olmaktadır.

AĞIZ KURULUĞU ;Ağız kuruluğu yemek yerken ağrı hissedilmemesine ağız içindeki yaraların iyileşmesinin gecikmesine ve diş etki enfeksiyonlarına,ağız kokusuna yol açmaktadır.

MANTAR ENFEKSİYONU : Tükürükteki yüksek şeker ağız kuruluğuna bağlı olarak mantar enfeksiyonu riskini artırır. Dudak köşlerinde kızarıklık ve çatlar olarak kendini gösterir. Sigar içenlerde ve diş protezi kullananlarda sıkça rastlanılır.

TEDAVİ : Diyabetik problemleri olan hastalarda diş tedavi uygulamaları öncesi açlık kan şekeri ve H1A1c kan test sonuçlarını değerlendirmek gerekir. Açlık kan şekeri 180 mg/dl'nin altında olması gerekir.

Yüksek çıktığı durumlarda hastayı diyabetin kontrol altına alınması gerektiği yönünde uyararak uzman doktoruna yönlendirmek gerekir.Şeker seviyesinin bunun üzerinde olması halinde yapılan cerrahi işlemlerde yüksek enfeksiyon riski bulunmaktadır. 

Diyabet Hastalarında Diş Tedavileri

Diyabet hastalığında,doktor kontrolünde,gerekiyorsa insülin tedavisi almak ve özel bir beslenme programı uygulamak gerekir.Bir diyabet hastasının hayatını kaliteli idame ettirebilmesi açısından ağız diş sağlığının tam olması gerekir.

Sağlıklı yiyeceklerin alımının azalması, vitamin, mineral, lif ve protein diyetinde bozulmaya neden olur. Bu durum dişsiz hastalar tarafından kolesterol ve yağdan zengin diyetle telafi edilir. 

Bu yüzden diyabet hastalarının beslenme ve diyet kontrolü için ağız sağlığı ve kaybedilmiş dişlerin fonksiyonel olarak tekrar kazandırılması önemlidir.

Birçok çalışmada azalmış çiğneme fonksiyonu ile dişsiz hastaların aldığı sebze, meyve, et ve ekmek miktarı arasında güçlü bir ilişki olduğu ortaya konmuştur. 


Sonraki Yazılar
« Prev Post
Önceki Yazılar
Next Post »

Henüz Yorum Yapılmamış " Diş Ağız Sağlığı ve Diyabet "

Önerilen Yazı
×