Menu

Bebeklerde ve Çocuklarda Ateş Düşürme Yolları

Bebeklerde ve Çocuklarda Ateş Düşürme Yolları

Bebeklerde görülen hastalıkların büyük bir bölümü ateşle beraber seyreder. Bunun başlıca nedeni bağışıklık sisteminin henüz tam olarak gelişmemesidir. Ateş vücudun mikroplarla savaştığının bir göstergesi olmakla birlikte küçük yaştaki çocuklarda ve bebeklerde tehlikeli olabilmektedir.

Yüksek ateş sonrasında beyin zarar görebildiği gibi sakatlanma olayları da meydana gelebilir. 

Çocuğunuzun ateşinin yükseldiğini fark ettiyseniz şu yöntemleri takip etmelisiniz:

Ateşlenen çocuk olabildiğince ince giydirilmeli, eğer ateş oldukça yüksekse sadece alt çamaşırı ile tutulmalı ve serinletilmeye çalışılmalıdır. Ateşlenen çocuğu giydirmek veya üstünü örtmek havale geçirmesine sebep olabilir.

- 38-39 dereceye ulaşan ateşte pamukları ılık bir su ile ıslatarak vücudun belirli bölgelerine kompres yapmalısınız. Özellikle bileklere, avuç içlerini, kasıkları, bacak ve kol içlerini ıslatılmış pamukla silmeniz çocuğu rahatlatacaktır. Pamuğu olabildiğince ıslak bırakmalı ve çok sıkmamalısınız. Çok sıkarsanız serinliğini ve etkisini kaybedecektir. Aralıklarla bu işlemi tekrarlamanız gerekir. Pamuğu ıslattıktan sonra vücudun bölgelerine serin ve ısınana kadar orada bırakın.Daha sonra pamuğu tekrar ıslatmalısınız.Eğer bu yöntem başarılı olmazsa başka bir neden aranmalıdır.

-Ateş düşmemişse çocuğa duş aldırmanız gerekir. Çoğu anne baba bunun için çocuğu çok soğuk bir suyun altına sokar. Halbuki su soğuğa yakın bir ılıklıkta olmalıdır. Vücudu ile birlikte çocuğun başı da yıkanmalıdır. Suyu çocuğun başından akıtın, bacakların, koltuk altının ve kasıkların da su aldığından emin olun. Çocuk duştan çıktıktan sonra temiz ve ince bir havlu ile kurulanmalıdır.

- Ateşli çocuğun bol bol sıvı alması gerekir. Bunun için ona sık sık su içirmelisiniz. Bu sayede kendine gelebilir.

Bebeklerde ve Çocuklarda Ateş Düşürme Yolları

- Ateşi düşürmeyi başaramadıysanız doktorunuz tarafından önerilen ateş düşürücü şurupları kullanabilirsiniz. Bu şurupların 4-5 saat aralıklarla dönüşümlü olarak alınması gerekir. Bunun için gece yatmadan önce saat kurun ve şurubu zamanında vermeye çalışın. Gece ateş daha da yükseldiğinden çok dikkatli olmalısınız.

- Ateşi düşmeyen çocuğu mutlaka doktora götürün. Gece olsa bile aciller açık olduğundan doktor işini sabaha bırakmayın. Çünkü yüksek ateşin nedeni mutlaka yüksek bir enfeksiyon olduğundan bu enfeksiyon dağılmadıkça ateş düşmeyecektir. Sürekli çocuğun ateşini kontrol ederek süreci takip etmelisiniz.


Sonraki Yazılar
« Prev Post
Önceki Yazılar
Next Post »

Henüz Yorum Yapılmamış " Bebeklerde ve Çocuklarda Ateş Düşürme Yolları "

Önerilen Yazı
×